Kalibra werkt succesvol aan duurzame inzetbaarheid

Voor het succesvol ondersteunen van medewerkers bij duurzame inzetbaarheid ontvangt Kalibra het certificaat ‘Excellente werkgever’. Werkgevers die een groot deel van hun medewerkers activeren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun inzetbaarheid mogen met recht ‘Excellente werkgevers’ worden genoemd. Zij tonen immers aan dat zij hun medewerkers centraal stellen en faciliteiten bieden om werkplezier te verbeteren en inzetbaarheid te verhogen. Kalibra is onderdeel van ENGIE en gespecialiseerd in het kalibreren en valideren van meetapparatuur.

Aantoonbare resultaten
‘Wij waren ons bij Kalibra zeer bewust van de veranderende omgeving en het belang van serieuze aandacht voor duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. We hebben trainingen gevolgd en er is een werkgroep ingericht waarin ook de OR participeerde. Toch kwamen we niet snel genoeg verder met het overtuigen van de (individuele) medewerkers. De eigen regie en verantwoordelijkheid werden niet echt opgepikt en het werd een beetje beschouwd als iets dat de werkgever moest oplossen.

Met de introductie van Synergy, het ondersteunende programma van Invitra, kregen we de “tools” en de begeleiding die alle voorgaande inspanningen samensmolten tot een efficiënt en gestructureerd proces.

We realiseren meetbare en aantoonbare resultaten en het wordt door de medewerkers als logisch en prettig ervaren. De redenen en doel worden begrepen en zeker niet als bedreigend ervaren.’ Aldus Gerben Visser, directeur Kalibra.

Waardevolle eerste stap voor duurzame inzetbaarheid
De criteria om het certificaat ‘Excellente werkgever’ te behalen liegen er niet om, maar Kalibra heeft deze ruimschoots behaald. Zo ondersteunen alle leidinggevenden de medewerkers in het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Het overgrote deel van de medewerkers heeft binnen vier maanden zelf verantwoordelijkheid genomen om een dialoog over inzetbaarheid te plannen. 100% van de deelnemers heeft tijd geïnvesteerd om te onderzoeken waar ze staan, waar zij naartoe willen en wat er nodig is om daar te komen. Vervolgens hebben zij zich tijdens de dialoog de hoofdrol toegeëigend. Medewerkers geven na de dialoog aan meer gemotiveerd te zijn en de leidinggevenden geven op hun beurt aan dat de relatie met hen is verbeterd. Met deze resultaten is de titel ‘Excellente werkgever’ voor Kalibra meer dan verdiend.

Innovatieve aanpak
De Synergy Dialoog slaat een brug tussen medewerker en leidinggevende. De traditionele methode waarbij de leidinggevende de dialoog ‘aanstuurt’ maakt plaats voor een aanpak waarbij juist de medewerker de hoofdrol krijgt. Het programma biedt op innovatieve wijze ondersteuning om een dialoog te voeren die direct leidt tot meer werkplezier en hogere inzetbaarheid van medewerkers. Leidinggevenden doorlopen online trainingen om de verantwoordelijkheid die medewerkers nemen te waarborgen. De praktijk toont aan dat deze methode een blijvend stimulerende werking heeft op zowel de medewerker als de leidinggevende.

Remco Claassen als online coach
Leiderschapsexpert Remco Claassen geeft invulling aan korte en zeer effectieve online trainingen. Uniek aan het programma is dat niet alleen leidinggevenden trainingen in leiderschap krijgen maar ook de medewerkers. Je wint immers nooit een danswedstrijd met één gemotiveerde danspartner.